Selecteer een pagina

Wat betekent de term Bitcoin Halving?

mrt 8, 2024

Disclaimer: Dit artikel is geen beleggingsadvies en aan de inhoud kunnen geen rechten ontleend worden.

A graph shows decreasing Bitcoin rewards, with a clock counting down to the next halving event

Betekenis van Bitcoin Halving

Bitcoin Halving is een fundamenteel onderdeel van het Bitcoin-protocol dat ontworpen is om inflatie te beheersen door de snelheid waarmee nieuwe coins worden gecreëerd, te verminderen. Deze gebeurtenis vindt ongeveer elke 4 jaar of precies elke 210,000 blocks plaats op de blockchain. Bij elke halving wordt de beloning die miners krijgen voor het valideren van transacties en het toevoegen van nieuwe blocks, gehalveerd.

  • Vóór de eerste halving: 50 BTC per block
  • Na de eerste halving: 25 BTC per block
  • Nadat de volgende halvings plaatsvinden: halveert de beloning opnieuw, tot uiteindelijk nul nieuwe bitcoins worden gegenereerd.

Met dit mechanisme wordt de toevoer van nieuwe bitcoins in het systeem verlaagd, wat deel uitmaakt van het deflationaire karakter van de munteenheid. De totale voorraad BTC zal nooit meer bedragen dan 21 miljoen bitcoins. Dit vaste aanbod kan een effect hebben op de marktprijs van Bitcoin, aangezien bij iedere halving het aanbod van nieuwe BTC vermindert, terwijl de vraag kan blijven toenemen.

Belangrijk om te weten is dat de halving ingebakken is in het Bitcoin-protocol zelf, waardoor het een voorspelbare en onveranderlijke gebeurtenis is. Doordat zowel de beloning als de totale voorraad op deze manier gelimiteerd is, onderscheidt Bitcoin zich als cryptomunt met een vastgestelde economische politiek, in tegenstelling tot traditionele valuta waar de geldhoeveelheid kan fluctueren door beslissingen van centrale banken.

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de gevolgen van de Bitcoin Halving voor de koers van Bitcoin?

De Bitcoin Halving kan de koers beïnvloeden doordat het aanbod van nieuwe Bitcoins vermindert. Historisch gezien heeft een halving vaak na verloop van tijd tot een prijsstijging geleid. Dit is echter op geen enkele manier gegarandeerd, omdat de koers ook door diverse andere factoren wordt beïnvloed.

Wat gebeurt er met mijn bitcoins tijdens een Halving?

Uw bitcoins blijven onveranderd tijdens een Halving. De halving heeft alleen effect op de beloning die miners ontvangen voor het toevoegen van nieuwe blocks, niet op bestaande bitcoins.

Hoe beïnvloedt de Halving de Bitcoin-mining?

De beloning voor het minen van een block wordt gehalveerd tijdens een Halving, wat de winstgevendheid voor miners kan verminderen. Hun inkomsten in Bitcoin gaan dus tijdelijk omlaag, terwijl hun kosten voor apparatuur, electriciteit, gebouwen e.d. niet veranderen. Dit kan leiden tot minder mining-activiteit totdat de koers omhoog gaat en de miner weer voldoende geld krijgt voor zijn bitcoins om de kosten te dekken. De verminderde mining-activiteit wordt overigens ook gecompenseerd doordat het Bitcoin-protocol de “puzzels” voor nieuwe blocks tijdelijk wat makkelijker maakt, waardoor er minder rekenkracht nodig is voor het minen. (Zie ook “hoe werkt bitcoin“).

Overige Artikelen

Wat is het nut van Bitcoin?

Wat is het nut van Bitcoin?

Bitcoin is de eerste en meest bekende cryptomunt en één van de grootste en meest vertrouwde publieke blockchain-netwerken. Maar wat kun je er eigenlijk mee doen? Wat heeft het allemaal voor nut? Deze vraag wordt al gesteld sinds het prille begin van Bitcoin in 2008 en...

Kan Bitcoin ons Geld Vervangen?

Kan Bitcoin ons Geld Vervangen?

Bitcoin wordt vaak gepresenteerd als een alternatief voor ons traditionele geldsysteem. Maar hoe realistisch is het idee dat Bitcoin daadwerkelijk de rol van geld volledig kan overnemen? In dit artikel onderzoeken we de voor- en nadelen van Bitcoin als betaal- en...

Wat is Bitcoin eigenlijk?

Wat is Bitcoin eigenlijk?

Bitcoin is een innovatieve vorm van digitaal geld en het eerste voorbeeld van een groeiende categorie geld die bekend staat als "cryptocurrency", oftewel cryptovaluta. Het vernieuwende aan Bitcoin is dat het decentraal werkt, dus zonder een centrale bank of beheerder....